Hans Lamers  |  dirigent


Veelzijdig, vakkundig, meeslepend.


In zijn geboorteplaats Millingen aan de Rijn komen de eerste muzikale impulsen vanuit het fanfarekorps en het katholieke kerkkoor. Muziekles geven aan kinderen en jeugdorkesten dirigeren leiden als vanzelfsprekend naar het Stedelijk Conservatorium in Arnhem. Daar studeert Hans aanvankelijk orkestdirektie Harmonie en Fanfare bij Henk van Lijnschooten, vervolgens schoolmuziek en koordirektie (einddiploma UM 1984). Hierna verdiept hij zich verder in repertoirestudie en repetitietechniek bij onder meer De Nederlandse Opera en de Hilversumse Omroep, waar voor hem dirigenten als Kenneth Montgomery en Jan Stulen grote inspiratiebronnen zijn.

In 1987 neemt hij in Weimar met succes deel aan de internationale dirigeermasterclass van de vermaarde Duitse dirigent Kurt Sanderling. Hans is mede oprichter van het “Melomaan Ensemble”, een symfonisch blaasorkest van muziekstudenten dat nu nog steeds onder de naam ZomerOrkest Nederland jaarlijks een zomertour maakt. Samen met componist – dirigent Harrie Janssen dirigeert hij het ensemble tijdens concerten, radiouitzendingen en cd opnames.

In 1980 wordt hij de jonge chef bij het fameuze Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG) in Arnhem, een aanstelling die zijn verdere ontwikkeling als dirigent sterk zou gaan bepalen. Daarnaast dirigeert hij ook steeds meer orkestmuziek (Oost Gelders Symfonie Orkest, Symfonieorkesten streekmuziekschool Z-O Veluwe) en oratoriumrepertoire.

Zijn brede belangstelling voor muziek,  grote repertoirekennis en pedagogische kwaliteiten (hij doceert in de jaren tachtig muziek aan onder meer PABO Oost Gelderland) voeren hem in 1992 naar de landelijke koepel voor amateurmuziek te Utrecht (SNK, het latere UNISONO- Kunstfactor).

In de hoedanigheid van stafmedewerker muziektheater zet hij zich in voor de verdere vorming en ontwikkeling van dirigenten, zangers en regisseurs en is de stuwende artistieke leider van een aantal grote muziektheater produkties tijdens het Internationale Koor Festival (IKF) te Arnhem. Mede hierdoor bouwt hij een intensief netwerk op met de professionele muziektheater bedrijven, met opleidingscentra (Opera StudioNederland-Hans Nieuwenhuis/Winfried Maczewski) en de BOOG. Momenteel dirigeert Hans Lamers twee grote operagezelschappen: het Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG) en de Osse Operavereniging. Daarnaast is hij dirigent van het Toonkunstkoor Zutphen en Omstreken en de COV Veenendaal.
recensies_h